Baobab prášek je novou exotickou potravinou zajímavé chuti a vlastností. Má výjimečně vysoký obsah antioxidantů a esenciálních minerálů. Zároveň je jeho produkce etická a dlouhodobě udržitelná.
Co je to BAOBAB prášek?
Dužina plodů africké stromu Baobab (Adansonia Digitata L.) přímo překypuje nutričními látkami, díky jejichž množství se považuje za jednu z potravin budoucnosti. Přirozeně schne uvnitř tvrdé slupky plodů a jednoduchým prosíváním se z ní získává světlounký prášek citrusově kyselé chuti s jemnými tóny karamelu. Prášek baobabu má velmi široké využití v přípravě řady pokrmů a nápojů a díky svému složení je schopen zásadním způsobem vylepšit nutriční profil potravin.A které jsou klíčové výživové vlastnosti Baobabu?
Účinný antioxidant
Baobab se pyšní hodnotou 240 ORAC, což je hodnota udávající úroveň antioxidační aktivity. Pro srovnání, toto číslo je 2x vyšší než mají brusinky a granátové jablko a 3x vyšší než borůvky, což jsou druhy ovoce známé pro své antioxidační schopnosti.
Vláknina
Dostatečné množství vlákniny ve stravě je vysoce důležité pro optimální stav a fungování zažívacího traktu a pro udržení nízké hladiny cholesterolu. Prášek baobabu obsahuje daleko větší množství vlákniny než ostatní ovoce, včetně jablek, broskví, meruňek a banánů v sušeném stavu. Převážná část vlákniny baobabu je tvořena pektinem, který podle všeho hraje významnou roli v snižování hladiny cholesterolu. Rovněž se u pektinu hovoří o jeho prebiotických účincích a tedy pozitivním vlivu na střevní bakterie.
Vápník
Baobab obsahuje větší množství kalcia než mléko, a to zejména v daleko využitelnější podobě. I ve srovnání s ostatními druhy ovoce i tzv. 'superfruits' vykazuje baobab v případě vápníku daleko větší hodnoty.
Železo, draslík, hořčík.
Hořčík je významný pro dobře fungující metabolismus, správnou funkci svalů, a pevnost kostí a zubů. Hodnoty hořčíku v baobabu jsou znatelně vyšší než v banánech či meruňkách. Rovněž v obsahu draslíku babobab významně převyšuje ostatní druhy ovoce, a v případě železa je jeho obsah podstatněvyšší než má např. Špenát.
Nejen výživný, ale i etický a udržitelný …
Obchod s baobabem má zásadní vliv na život nejchudších lidí v odlehlých oblastech Jižní Afriky. Za sběr baobabu dostávají spravedlivé odměny a tyto peníze jim mění životy a pomáhají získat věci, jež my považujeme za samozřejmé, jako zdravotní péči a vzdělání. Z hlediska dlouhodobé udržitelnosti je důležité, že hodnota kterou takto baobab získává v očích místních je vede k větší péči a ochraně těchto stromů a okolí. V procesu plánování sběru a výroby se využívají ty nejsovědčenější metody šetrně obhospodařovaných lesů tak, aby byla produkce baobabu možná i v dlouhodobém horozontu.
Použití
Baobab se výborně hodí do všech sladkých pokrmů i nápojů. Veškerým kulinářským nápadům přidá lehce kyselý citrusový šmak. Lze ho jednodušše míchat s vodou, ale daleko lepší je přimíchat ho do ovocných šťáv nebo smoothies. Výborně se hodí i dezertů, dortíků, marmelád, müsli, jogurtů apod. Doporučená dávka je 5 – 15g denně (1 až 3 lžičky), jeho dávkování není ale nijak omezeno, je to zkrátka jen ovocná dužina. Náš tip: smíchejte 2 lžičky prášku z Baobabu s 3dcl čerstvě vymačkaného pomerančového džusu.
Obsah: 160g
Země původu: Afrika