Obilovina.
Slzovka obecná (také Jobovy slzy) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě, u nás zatím málo známá. Je přirozeně bezlepková, používá se jako přídavek do kaší, polévek nebo zdravotních čajů.
Složení:
- Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi) plod
- Může obsahovat stopy lepku a celeru
Příprava:
- Slzovku propláchneme a máčíme alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc) ve vodě. Poté vaříme společně s rýží, či jinou přílohou (kuskusem, bulgurem), slzovky přidáváme max. 1/3. Hrstku slzovky lze též přidat do každé polévky k obohacení a zahuštění. Výborná je s houbami připravená jako „kuba".
Doporučené dávkování:
- 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce
Výživové údaje ve 100g výrobku:
Energetická hodnota | 1625kJ/388kcal |
Tuky | 7,4g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 1,0g |
Sacharidy | 67,1g |
- z toho cukry | 3,8g |
Bílkoviny | 13,3g |
Vláknina | 3,6g |
Sůl | - |
Obsah: 200g